POHODNIŠTVO

V občini Dol pri Ljubljani je pohodništvo zelo priljubljena športno rekreativna dejavnost. Že tretje leto zapored vabimo na pohod po poteh okoli občinske meje.

Pohod po Poti okoli občine Dol pri Ljubljani

Organizatorji iz vrst Športnega društva Zagorica pri Dolskem, Turističnih društev Dolsko in Senožeti ter Kulturno umetniškega društva Jurij Fleišman Beričevo, vabimo vse svoje člane in simpatizerje društev k udeležbi na Pohod po poteh okoli naše občine.

Pohod bomo izvedli v soboto, 30. septembra 2023.

Pripravili bomo štiri trase in sicer:

- celoten krog - dolga trasa - v dolžini 47 km s ca. 1450 višinski metri,
- vzhodna »polovička« (27 km, 1250 v.m.),
- družinska trasa (15 km, 550 v.m.),
- krog nad Lazami (9 km, 400 v.m.).
S pohodom na dolgi trasi in »polovički« bomo startali v Dolskem ob 6. uri izpred gostilne Žerjavica. Družinski pohod se prične ob 8:30 izpred gostilne Žerjavica. Krajani in simpatizerji Laz se bodo na krog, ki poteka nad Lazami, odpravili ob 9. uri izpred železniške postaje Laze.
Organizatorji bomo poskrbeli za označitev proge, okrepčevalnice ob trasi ter vodenje. Malica bo organizirana na Sv. Trojici, kjer je predviden postanek pri okrepčevalnici Zavrh, malica pa bo tudi ob zaključku v Dolskem v Gostilni Žerjavica. Za pohodnik na Lažanskem krogu bo malica organizirana na Lazah. Daljša trasa poteka na relaciji Dolsko, Gostinca, Lipančev grič, Slapnica, Jevnica, Senožeti, Sv. Miklavž, Cicelj, Murovica, Sv. Trojica, Oklo, Brdo, Ajdovščina, Bišče, Brinje, Beričevo, nato pa se mimo Dola in Kleč vrnemo v Dolsko. Krajša varianta se po okrepčilu na Sv. Trojici vrne mimo Osredk in Kamnice nazaj v Dolsko.

Knjižica

Za pohodnike smo pripravili tudi knjižico zanimivosti ob poti. Ob poti srečamo veliko zanimivih točk, vsaka imajo svojo zgodbo, prav tako pa je ob poti veliko razglednih točk, kjer si lahko za trenutek odpočijemo in uživamo v lepoti naših krajev. 
Naloži si knjižico

Prijave in kotizacija

Prijave

- dolga trasa in »polovička«: od 5:30 do 5:55 v Gostilni Žerjavica,
- družinska trasa: od 8:00 do 8:25 v Gostilni Žerjavica,
- krog nad Lazami: od 8:30 do 8:55, železniška postaja Laze.

Kotizacija

- 10 eur za dolgo traso in "polovičko", vključuje enolončnico na okrepčevalnici Zavrh na Sv. Trojici in pri Gostilni Žerjavica v Dolskem,
- 5 eur 
za odrasle in za osnovnošolce na družinskem pohodu (vključuje malico v Dolskem in nekaj sladkega na Sv. Trojici), predšolski otroci ne plačajo kotizacije,
- za pohod nad Lazami kotizacije ni.

Informacije

M: 031 65 78 41, Jernej Rebolj (za glavno pot, »polovičko«)
M: 041 45 06 23, Tomaž Lunar (za družinsko traso)
M: 041 63 19 64, Dušan Hribernik (za krog nad Lazami)
E: trops.jr@gmail.com
I: trops.si/pohodnistvo/
FB: www.facebook.com/pot.okoli.obcine.dol

Trase